Fan inte mig det är fel på

2015-08-23 / 17:26:31
Untitled 
Untitled Untitled
 
Igår var mammas sista semesterdag och därav den sista heldagen vi kunde spendera tillsammans innan jag flyttar. IMORGON HÄNDER DET. Jag lämnar Stockholm för första gången i mitt liv på obestämd tid. I alla fall, jag och mamma tog en långpromenad ut på Djurgården och Rosendal. Haha JA jag gillar Rosendal. Typ det enda jag bloggar om. Dock är det extremt dyrt. Alltså på riktigt, deras små baguettemackor, kanske sju centimeter långa med parmaskinka på, kostar 95 kr. NITTIOFEM KRONOR. ÄR DEM HELT JÄVLA DUMMA I HUVET. Det måste finnas någon slags RIMLIGHETSSKALA dem kan gå efter. 95 kronor är moraliskt fel. Men om ni går dit och fikar, lägg 48 kronor på morotskakan. Den är faktiskt jättegod och dem är kända för den sa mamma. Mamma har alltid rätt. 
 
Nu till något helt annat. Får sådana där härliga notiser från SvD-appen varje dag som gör att jag håller koll på vad som händer i världen och till synes verkar vara en väldigt intelligent människa men egentligen inte kan gå djupare in på något ämne mer än en mening. Typ såhär kan en konvo få mig att se ut:
Nån person: Fan hemskt med Grekland och krisen ju
Jag: Aa dem röstade ju nej i folkomröstningen här om veckan *thank u SvD*
Samma person: Jaha, ja juste. Vad handlade den omröstningen om nu igen?
Jag: ...
Jag: ...Stödpaket...(???)...
 
ANYWAYS. Fick en sådan notis häromkvällen. En Sifo-undersökning som visar hur svenskarna röstar i nuläget. Den visade på en kraftig ökning för SD, egentligen inte alls oförväntat eftersom alla SVIN till människor är så JÄVLA KORKADE. Men jag blir ändå såååååå himla arg. Hur ointelligent kan man vara. Både de som röstar RASISM och de andra partierna som inte tar upp integrationsfrågan på riktigt. FUCKING GÖR NÅGOT. Man själv har liksom ingen makt man ba sitter och tittar på medan historien repeterar sig själv. Man skrollar igenom Facebooks kommentarsfält och blir på riktigt mörkrädd. Det är SÅ JÄVLA ILLA. Vem har uppfostrat dessa människor? Har dessa människor inte fått någon utbildning alls? Sunt förnuft? Empati? Självdistans? Kallar mig härmed utomjording för vill inte i någon situation alls falla under samma kategori som dessa idioter. 
 

3 x Amazeballs

2015-08-19 / 17:07:22
HEJ från en betydligt positivare Sonya jämfört med förra inlägget! 
Snabb genomgång av min fantastiska dag hittills: vaknade (obvi heh), gjorde frukost (flingor med mjölk o banan o macka med jordnötssmör <33) sedan städade jag köket och plockade undan saker för mamma kommer hem ikväll. Har bott tre veckor själv nämligen. MOVING ON. Gick ut på stan pga rastlös o kollade på fina saker samt gick till ställe för att äta. Visade sig vara 100 % veganskt och beställde en gröt som visade sig vara kall. GOTT var det i alla fall! Men jag blev inte mätt! Så jag gick till Dunkin' Donuts och köpte en bagel med cream cheese. Över och ut. 
 
MOVING ON pt. 2. Har sett massor av bra filmer (typ tre) på sista tiden och vill veeeerkligen dela med mig. Är film fanatic om ni inte redan hade räknat ut det. Enjoy. 
 
 
Palo Alto 
Har velat se Palo Alto länge nu, men har inte kommit TILL SKOTT så att säga. Filmen handlar i huvudsak om April och Freddy, två rastlösa, introverta, smått deprimerade tonåringar som bor i kalifornska Palo Alto. April är klassens virgin om man nu ska uttrycka sig så smaklöst. Hon är för många åtråvärd, men liksom out of reach. Hon visar inget större intresse för någon kille, utan ägnar sig istället åt att flirta med sin fotbollstränare och barnvakta hans barn. Freddy umgås med fel människor och hamnar i trubbel. Han blir tvungen att uträtta samhällstjänst på ett bibliotek efter att ha kört bil onykter. April och Freddy gillar varann i hemlighet men ingen tar liksom intiativet. Filmen bygger på noveller skrivna av James Franco, som spelar fotbollstränaren btw. Den är trovärdig, lågmäld och fin. En film för dig som kan uppskatta en films diskreta skönhet. 
 
 
Aloha
Okej, det fanns tre anledningar till att jag valde att se den här filmen: 1. Emma Stone är med. 2. John Krasinski är med. 3. Den utspelar sig på Hawaii. Annars tyckte jag inte storyn verkade särskilt spännande. Ärligt talat så hade jag svårt att förstå vissa saker! Så hoppas att jag säger rätt nu. Militären Brian kommer hem till Hawaii efter att ha varit i Kabul. Han beskriver hur militären har förändrats sedan börskraschen 2008 och att privata miljardärer nu tagit över. Han själv jobbar nu för en av dem, Carson Welch. På Hawaii ska han förhandla med native Hawaiians om att låta Carson Welch få använda deras luftutrymme under 20 minuter när han ska skjuta upp en satellit. Men, den där delen av filmen är bara business. Det roliga är när Brian möter sin gamla kärlek igen, som nu är gift med hans militära kollega, och när han och Emma Stone (som är superordentlig och nördig) blir kära, och när John Krasinski och Alec Baldwin är roliga. Finns så himla rörande scener också, när inga repliker utbyts. Man kan SE vad skådespelarna säger och vad dem inser under den tysta konversationen, vilket verkligen är imponerande skådespel. (Syftar främst på filmens allra sista scen, tänk på det när ni ser den)
  
 
Blackfish
Så. Jävla. Hemskt. Berättelsen om hur SeaWorld och andra liknande parker behandlar Späckhuggare. De separeras från sina barn, lever i extremt små utrymmen och straffade om de inte lyder tränarna. Dokumentären fokuserar på de antal attacker mot människor som skett av späckhuggare i fångenskap. Allt förklaras i media som olyckshändelser, något som gick snett, tränaren gav fel signaler osv. Allt det egentligen handlar om är psykologiskt tortyr av djur som sedan visar sig i form av våld mot människor. Extremt rörande att se. Turisterna som betalar inträde till dessa parker får även felaktig information om späckhuggarna. Någon frågar guiden "Varför är deras fenor böjda?". "De blir så när de blir äldre", svarar guiden. Men inte en enda späckhuggare i det vilda har en böjd fena. "Hur länge lever en späckhuggare?" frågar en annan. "25-35 år" blir svaret, men i det vilda kan honorna leva i upp till 100 år. Allt är så fruktansvärt, och allt är styrt av pengar, hela tiden. Ingen tänker på vare sig säkerheten för tränarna eller välmåendet för späckhuggarna. Jag kommer aldrig i mitt liv sätta en fot på ett ställe som SeaWorld efter att ha sett den här. ETT MÅSTE att se. 

Façade

2015-08-17 / 23:36:14
Untitled Untitled
Till vänster: bild som är kvalificerad för att hamna på Instagram pga inga riktiga känslor. Till höger: mitt egentliga humör.
 
Har nog haft världens tråkigaste dag. Jag hade verkligen inte lust med någonting. Det var soligt men jag ville inte gå ut. Skulle kunna ha fixat grejer inför flytten med det orkade jag inte heller. När solen nådde balkongen pallrade jag mig till slut ut för att somna i solstolen ett tag. Och efter middagen steg jag utanför dörren för första gången på hela dagen för en promenad ner till Strandvägen för att få se vatten. 
 
Sådana här dagar kändes mer okej att ha för några år sedan. Visst hade jag en iPhone då också, men den här "titta vad bra jag har det"-kulturen hade inte riktigt slagit igenom än. Att gå in på sin instagram för femte gången på en timme och se ytterligare tio bilder av kristallblått vatten, flawless selfies, publikhav på Way Out West och häng med kompisgäng får en knappast att hitta lusten. Istället faller man djupare ner i sin olust. Varför är man inte med? Varför är jag den som sitter där jag sitter? Kroppen fylls med self-pity och avund, två känslor som ofta går hand i hand och förekommer allt oftare för mig i takt med att mitt beroende för sociala medier ökar. Pressen att visa att man visst också gör roliga saker har blivit så löjlig att skryt inte längre är en synd. Det är något alla gör, och det är helt okej. Desto indiskretare desto bättre nästan, då visar du åtminstone att du är medveten om det. Till exempel selfies med caption något i stil med: "Leker att jag är snygg" eller "Ännu en selfie" bevisar att du vet vad du har blivit, du har tagit del av kulturen och du driver lite med dig själv för det. För det hela är ju så löjligt. Men att faktiskt kliva utanför och på riktigt säga att det räcker, radera sitt instagram-konto eller lägga upp fula bilder bara för att, är det ingen som kommer göra. Inte jag heller. För det här är ju livet nu. 
 
Det går i perioder, som med allt. Idag har varit en period då jag har hatat på allt detta. För är sååå jääävla sjukt. Desto mer man tänker på det, desto mindre argument kan försvara det. De argument man kommer på blir lätt överkörda av sunt förnuft. "Jag följer den här hälso-instan för att få tips på nya recept". Nej, du följer den för att konstant bli påmind om vad du bör och inte bör äta. "Det finns ju faktiskt bra grejer också, som livshistorier på Humans of New York". Livshistorier finns överallt, DN har en följetong just nu om flyktingar som tar sig över Medelhavet. Den kan man läsa utan andra behöver veta att du läser den. Att följa och likea hjälper ingenting, och det lilla vettiga som finns bland allt självkänsledödande och mentalt nedbrytande kan man hitta på annat håll, och på köpet slippa skiten runt omkring.
 
Ursäkta min cyniska attityd. Men ibland behövs den. Jag behöver den. Att avlsuta min dag med en promenad till Strandvägen var nog egentligen det sista jag behövde. Det är som real life Instagram där. Man hänger där för att bli sedd där, och dem som inte är där på riktigt ser att du är där via sociala medier och check-in funktioner. Hur ska man hinna leva om man alltid är någon annanstans? 
 
P.S vill betona att jag inte ser ner på någon eller anser mig själv vara klokare. Jag är själv väldigt noga med vad jag lägger upp, jag är lika fast i den här livsstilen som vilken annan modern människa som helst. Jag önskar att det var lättare att avstå helt enkelt.

this old town

2015-08-17 / 11:00:26
Untitled 
Paris? Non c'est Stockholm.
 
Untitled 
Vad har hänt med min hållning? Ändring måste SKE.
 
Untitled 
Glass från Lejonet & Björnen. Den gula är saffran och honung <3
 
Untitled 
Drömbalkong.
 
Untitled 
Burgare på Lily's burger med svamp och västerbottenost.
 
Untitled 
En cutie.

Bilder från i lördags när jag och Joel hade en heldagsdejt! Vi åkte till Gamla Stan där vi spatserade, åt glass och misslyckade med att hjälpa turister. Gamla Stan är så fint och fascinerande. Man tänker på all historia, hur sjutton dem kunde bygga alla hus, vilka hemskheter som har hänt i alla gränder och att den stadsdelen en gång var hela Stockholm.
 
I alla fall, när vi fick nog av alla människor (packat av turister) åkte vi istället till Hornsbergs Strand och Lily's Burger. Jag vet, jag vet, jag sa att jag skulle äta mindre kött. Och det gör jag också! De allra flesta dagarna i veckan är helt vegetariska för mig, utan att jag behöver tänka särskilt mycket på det. Det blir bara så! Men ibland tillåter jag mig själv att äta kött. Denna gång i form av en gudomlig hamburgare. Vi drack även varsin ENORM milkshake. Trodde inte att den skulle vara så stor!!! Drack dock upp hela. Man kan ju inte lämna?! Detta resulterade i det värsta illamåendet jag upplevt i mitt liv typ. Har aldrig mått illa av för mycket socker förut, det var en ny upplevelse. Så tips: dela på milkshakesen på Lily's Burger. 
 
Efter lunchen åkte vi hem och sov någon timme. Seriöst bästa som finns med eftermiddagstupplur. Mådde bättre men inte bra när vi lämnade lägenheten ännu en gång för at GÅ PÅ BIO! Vi såg PIXELS, ni har säkert sett trailern. Den handlar om att jorden blir invaderad av en annan planet i form av real life versions av 80-tals dataspel. Typ Pac Man osv. Anledningen till detta är en kapsel som skickades ut i rymden 1982 med just dessa spel, i hopp om att annat liv där ute skulle upptäcka den. JA, utomjordingar mottog kapseln, MEN missförstod det hela som en krigsförklaring. Alltså jag ÄLSKADE FILMEN. Nytänkande, nördig och härligt orealistisk. Chris Columbus at his finest. SE DEN. Betyget på imdb ger den inte rättvisa for shit. 
 
Den här veckan ska jag njuta av ledighet, packa inför flytten, umgås med familj och bästisar och ta vara på den sista tiden i Stockholm!

Sweet and clear

2015-08-10 / 22:05:36
Untitled 
Untitled 
Untitled 
Untitled
 
1. Rosendals Slottsträdgård, 2. Jag på min filt, läser Plan B just nu, 3. Hemma hos Lovisa, 4. Mellis på Snickarbacken 7 idag. 
 
Måndag, takten på jobbet var LÅNGSAM. Hade inte orkat fixa matlåda till lunchen så jag satt ute på verandan och läste min bok istället. Det visade sig utklassa vilken matlåda som helst! Halvtimmen kändes så mycket längre med lite litterär underhållning. 
 
Bilderna består av lite saker jag haft för mig de sista dagarna! Igår ville jag ut i solen så jag tog mig ut på Djurgården till Rosendal där jag bredde ut en filt, läste, åt tonfiskmackor och en sockerkringla. Bara VAR helt enkelt. Helt underbart, kunde ha legat där hela dagen. Men, två timmar fick räcka innan jag åkte till mormor som bjöd på nyplockade bär och tunnbröd med gravlax. 
 
Idag efter jobbet mötte jag upp Lovisa (Löllow) på Snickarbacken 7. Där drack vi kaffe och jag åt en minimal avocadomacka. Blev ytterst besviken på storleken. Jag var SVINhungrig och in kommer en liten SNITT. Den var ändå god, men kunde ha ätit fyra. Eftersom att detta inte dög så promenerade vi hem till Löllow och gjorde pasta med stekta champinjoner. DET, var både mättande och gott, tack och lov. Av Löllow fick jag både låna en vegetarisk kokbok och en påse trattkantareller. Lyx!!! Tack för det Löllow. Vi hade det väldigt trevligt som vanligt ♥ Nu ska jag lära mig vego-rätter och kanske göra risotto på mina trattisar!
 
Hoppas ni tar vara på augusti, det verkar som att det blir sommarens bästa månad!

Hola Guapo

2015-08-08 / 20:03:58
 
guapo_effected 
letters_effected 
Alice hade stavat "Hola Guapo" med sitt fina halsband.

slippers_effected 
Toffelkalas.
 
mmm_effected 
nachos_effectedNachos i fritösen och grillade majskolvar <333

sunset_effected kopia 
Jag och Alice.

mojito_effected kopia alice_effected 
Bara bilder på mig och Alice??? DET VAR ANDRA DÄR OCKSÅ LOVAR. 
 
God lördagskväll!
 
Tog inte särskilt mycket bilder i Skåne, men här är några! En kväll hade mina kusiner en fest med Mexico-tema, vilket betyder mojitos, nachos, guacamole och miniatyr-hattar. Alla fick även en spansk/mexikansk/latinamerikansk version av sitt egna namn. Jag blev Xania [chanja]. Hur korrekt det är vet jag inte men huvudsaken var känslan. Festens tema ledde även till en intressant diskussion oss tjejer emellan, är den mexikanska kulturen verkligen okej att använda i det här syftet? Varför är det mer okej att ha små mexikanska hattar på sig, än att exempelvis klä ut sig som en arab? Att spela på vissa kulturer anses vara totalt opassande och respektlöst, men andra är helt okej att ha lite kul med. Vart går gränsen egentligen? Tänk på det ni!
 
Idag har jag inte gjort särskilt mycket. Jag och Joel hade en långdragen pannkaksfrukost med Nutella. Vi tittade samtidigt på en dokumentär om en man som ville avlöja bluffare; magiker, medier och religiösa helare. Väldigt intressant och gripande! An Honest Liar hette den, verkligen sevärd. Något han sa var att vi människor tror på det vi behöver tro på, inte det vi vill tro på, som vi ofta hävdar. Att erkänna sig lurad är svårt, och i exemplen i filmen så har människor lagt ner massivs med pengar och engagemang i något som visat sig varit totalt falskt. Det blir ett för stort nederlag att erkänna det, så istället anklagar man mannen som avslöjar sanningen för en bluff. Han vill ju bara hjälpa människor att finna förståndet och spara sin pengar till något vettigt. Världen och människan är fascinerande. Anyways, se den!
 
Annars har jag idag fokuserat på att hålla humöret uppe, uppskatta det jag har samt vila upp mig inför min sista arbetsvecka. Om det är sol imorgon tänkte jag hitta en solig plats och parkera mig där med matsäck och allt. Om någon vill följa med, hojta till! Jag vill gärna ha sällskap <3
 

Let me tell you about my day

2015-08-05 / 22:17:02
 
VÄNNER. Åh alldeles för länge sedan jag loggade in på mitt blogg-konto och skrev ett inlägg. Men det pga VERY valid reasons. De resterande dagarna av min visit i Skåne gick ut på att fixa i lägenheten, gå på loppis, hänga med kussarna (<33) och spela tennis. Samt fritera nachos i fritösen. Det fanns alltså inget utrymme för DATORER och sånt TRAMS. Alltså shit vad jag älskar Skåne. Nu var jag där i lite mer än en vecka och ville absolut inte åka hem. Jag ville istället att Joel skulle komma ner dit och att vi skulle stanna där för all framtid. MEN, han har ju ett jobb att sköta och jag skulle dessutom börja mitt. Den andra anledningen till min frånvaro är att när jag packade upp min dator efter 7 timmar i bil till Stockholm så hade den öppnat sig som en blåmussla på havets botten. Två skruvar i botten hade lossnat och musplattan befann sig ovanför sitt lilla hål. Martin min bror öppnade upp och det visade sig att batteriet hade svullnat upp. Men, idag fick jag tillbaka den, fixad och i toppform!
 
Jag har nu jobbat en och en halv vecka på ålderdomshem. Tänker inte säga något mer om det förutom att det är mycket lärorikt och definitivt fått mig att fundera ännu mer (som om det var möjligt) på livet och vad man vill åstadkomma, stå för och lämna efter sig. Tror även att det är bra att uppleva vården som bransch, så kritiserad och omtalad som den är. Vissa rykten om den stämmer, andra inte. Det känns rätt att uppleva det själv, att vara förstahandskällan till den informationen. Sedan är det antagligen annorlunda på andra hem och sjukhus, vilket inte jag kan komma och tycka saker om. Men när en tant på 96 år kramar ens hand och lutar sitt huvud mot ens axel och säger att "åh, nu har jag det så bra", då känner man att man verkligen bidrar. Man har aktivt ändrat någons välmående till det bättre. Det kan man inte sätta ett pris på!
 
Nog om det. Let's move on till mitt snitsiga lilla collage här ovan. Surfar ofta runt på tumblr och möbelaffärer nuförtiden för att hitta inspo till lägenheten i Skåne. Har naturligtvis inga stora summor att investera, så jag tittar mest efter detaljer. Påslakan, tavlor, handdukar, lampor och sådant. Det är inga mahogny-bord på tre meter med andra ord. Har kommit fram till ett antal saker:
1. Jag vill ha mörkblå/grå påslakan-set.
2. Älskar vitt blandat med träslag (se bild längst upp i högra hörnet och i mitten på understa raden). Blir ledsen när allt ska målas vitt hela tiden. 
3. Älskar stabila, bastanta och stora träbord.
5. Älskar imperfekta hem som inte är helt genomtänkta där man helt enkelt, kort och gott, har satsat på det man gillar.
 
(PARANTES ANG. PUNKT 5: Har märkt att jag blivit fett anti trender och hippa saker!?!? Typ om en restaurang får uppsving och ALLA ska dit så blir jag spyfärdig. Eller nu när alla äter chiapuddig, raw food och sånt så vill jag istället äta pizza varje dag. Eller om jag ser nån på stan som så solklart läst typ CHIC och gått och köpt en hel outfit utifrån deras ord så känner jag bara suuuuuuck. O.M.G Sonya, REBELL!?!?!?!?!? Nu är det väl ingen som ba "jag älskar att följa trender" utan det mest bara blir så antar jag, men jag har blivit betydligt mer anti about it på sista tiden.)
 
Hmmm ska bli intressant vad vi kokar ihop. Tur är det att det finns gott om second hand och loppisar dit vi flyttar. <33
 

RSS 2.0